VISITES A LA CARTA (Rutes) |
RUTA 1: Un tomb pel Surrealisme
El 1997 es va obrir al públic la Casa-Museu de Portlligat i una mica abans s'havia obert la Casa-Museu Castell Gala-Dalí, d'aquí va sorgir la idea de crear la ruta del Triangle Dalinià tinguent com a punt de referència el Teatre-Museu Dalí de Figueres.
Siguent aquesta una ruta de tanta anomenada i tanta importància, recomanem fer-la en dos dies.
La millor opció és començar visitant el Museu Dalí de Figueres, a primera hora del matí, ja que és el moment de menys afluència de públic, i es pot gaudir molt més del recorregut. La visita té una durada de 2 a 3 hores, a l'hivern hi ha l'opció de fer una visita guiada però a l'estiu no, degut a l'elevat nombre de visitants.
Un cop acabada la visita de rigor, es pot passejar per la Rambla, el Casino Menestral, la plaça de les Patates, el carrer Peralada, el carrer Girona, la plaça de l'Ajuntament i els altres carrers de la vila que ofereixen una variada oferta comercial i una agradable passejada.
Si Figueres ens captiva tant que ens volem quedar a dinar a la ciutat, al voltant del Museu Dalí trobem una bona selecció de restaurants.
Però, si contràriament, el que volem és començar a fer camí cap a Cadaqués, podem dinar allà i visitar la Casa-Museu a la tarda. Recordem que s'han de concertar les visites al telèfon: 972 25 80 63.
Després de dinar, si hem escollit dinar a Cadaqués, visitarem el que va ser l'univers del pintor Salvador Dalí, la Casa-Museu situada a la badia de Portlligat.
Per endur-nos un bon record de la nostra excursió i completar la jornada, passejarem pels pintorescos i lluminosos carrerons d'aquest poble en el qual Dalí havia passat llargues temporades durant la seva infància i joventut. Assaborirem el paisatge i el color que Dalí sempre va reflectir a les seves pintures.
Considerant que aquesta ha estat una jornada molt complerta deixarem la visita del Castell Gala-Dalí de Púbol per l'endemà.
Sortint de Figueres en direcció sud i agafant la carretera C-252, a uns 30 quilòmetres després de Parlavà i abans d'arribar a la Bisbal trobarem el trencant de La Pera que és el municipi on està situat el Castell de Púbol.
Sempre i quan no coincideixi amb els mesos d'hivern, que és quan el Castell roman tancat, podrem visitar-lo a partir de les 10.30h. La visita dura aproximadament 1 hora i 30 minuts.
Un cop haguem visitat el Castell haurem completat la ruta daliniana. Però no donarem per acabada la jornada.
Des d'aquí ens arribarem a la capital del Baix Empordà, La Bisbal, coneguda sobretot per la indústria de la ceràmica. És un bon moment per escollir on dinarem i tot seguit oferim unes quantes opcions:
Els carrers principals de la ciutat són plens de botigues de terrissaires i ben segur que no marxarem d'aquí sense endur-nos un record.
RUTA 2: De les terres d'aigües a les terres del passat.
Combinar natura i cultura és un bon motiu per iniciar aquesta ruta. Els aiguamolls estan situats a mig camí entre Sant Pere Pescador i l'Escala.
Punts que haurem de tenir en compte:
Recomanem fer aquesta visita al matí i amb una durada d'unes dues hores.
Després podem anar a dinar a Sant Martí d'Empúries, un poblet medieval molt especial ben a prop del mar i de les Ruïnes d'Empúries. A la plaça principal del poble trobem petits restaurants on podrem fer un bon àpat a base de peix i productes gastronòmics típics de la regió.
Després de dinar podem passejar pel passeig de la platja que està a pocs metres del poble i tot seguit ens dirigirem a visitar les Ruïnes.
Durant l'estiu està obert fins a les 20.00h i a l'hivern fins a les 18.00h.
És més interessant fer la visita de l'antiga ciutat grega i romana amb guia o guies sonores que s'ofereixen en tots els idiomes.
Els mesos de temporada alta hi ha la possibilitat de fer la visita romana (guies vestits de romans). Es tracta d'una visita ambientada a l'època.
Ben segur que aquesta visita al passat ens haurà entusiasmat però no tot s'ha acabat, ja que a 2 km trobem el poble de l'Escala, conegut arreu per les seves anxoves amb denominació d'origen.
Aprofitarem per passejar per la part vella i pel passeig de Riells renovat recentment. Una altra de les activitats bàsiques de l'Escala de gran prestigi és la seva cuina, de gran renom a la província. Els amants de la gastronomia hauran de fer una visita obligada a un dels restaurants d'aquesta població.
I, a la nit, si encara estem animats l'Escala ofereix un ambient de nit molt agradable per a tots els públics, des dels llocs més tranquils fins als més engrescats.
RUTA 3: Del naixement de la Costa Brava als orígens del romànic
Agafem la carretera de Roses direcció Cadaqués, a l'entrada d'aquesta població trobem la carretera que mena fins a la punta del Cap de Creus, la més oriental de la Península Ibèrica.
Aquest parc natural marítimo-terrestre és el primer de Catalunya, hi trobem un litoral abrupte amb penya-segats, roques, illots, esculls, cales i badies i la naturalesa del fons, de roca i de sediments, ofereixen un amplíssima diversitat d'hàbitats per als organismes marins. Amb aquest ric patrimoni natural disfrutarem d'una excursió fora de sèrie.
Pels amants de la pesca marítima, en tot l'àmbit marí del parc natural és permesa la pesca artesanal i la pesca amb canya, per contra, la pesca marítima recreativa submarina queda prohibida tant a les reserves naturals parcials com a l'integral, però no a la resta del parc.
Es poden fer petites excursions a peu disfrutant del paisatge i la vegetació i no cal oblidar que un dels encants des del Cap de Creus és veure clarejar el dia o la posta de sol.
Pels amants de les excursions a peu cal dir que els senders de gran recorregut, GR11 i GR 92, passen per aquest punt i que són uns dels més espectaculars i de gran tradició alpina degut als paisatges de muntanya de gran qualitat que ens ofereix el lloc.
Aquesta visita l'ampliarem fins El Port de la Selva i especialment, a una de les joies del romànic català: El monestir de Sant Pere de Rodes.
El poble del Port de la Selva és un petit poble de pescadors molt tranquil, allunyat de sorolls, de cases lluminoses i platges d'aigues cristalines. És ideal per a quedar-nos a dinar i recórrer els carrers del centre.
Havent dinat aprofitarem la tarda per pujar al monestir de Sant Pere de Rodes situat a uns quinze minuts en cotxe. Aquest i, més particularment la seva església, constitueix un dels edificis més singulars de tota l'arquitectura medieval catalana. És una peça fonamental per a l'estudi de l'art romànic a Catalunya. Prop del monestir es troben les ruïnes del poblat medieval de la Santa Creu de Rodes, vinculat des d'antic al monestir i presidit per la seva església dedicada a Santa Elena, important edifici pre-romànic.
RUTA 4:Descobrir el paratge natural de l'Albera
El parc Natural de l'Albera té molt per descobrir, enmig de la natura s'amaguen importants monuments megalítics i romànics. La serra de l'Albera és molt extensa i ofereix la possibilitat de fer moltes excursions.
Degut a la seva grandària aconsellem fer la visita en dos dies amb itineraris diferents.
Dia 1
El primer lloc de la visita serà el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, situat a Garriguella. Comprén instal.lacions destinades a la cria en captivitat de la Tortuga Mediterrània, espècie en greu perill d'extinció. El centre compleix funcions pedagògiques atraient escoles, famílies, grups i tot tipus de persones ensenyant-los a entendre i estimar les tortugues i el bosc mediterrani, i, a no capturar o molestar aquests animals tant singulars. La visita al centre durarà aproximadament una hora. El centre està emplaçat al Santuari del Camp que inclou l'ermita romànica de la Mare de Déu del Camp, així que també podem visitar-la.
Tot seguit podem visitar el poble i anar a conéixer la cooperativa del vi de l'Empordà on es fan degustacions de les diferents classes de vi amb denominació d'origen.
Garriguella ofereix un seguit de restaurants i serà un bon moment per anar a dinar i fer una pausa en la nostra excursió.
Després de fer un bon àpat enfilarem camí cap al Monestir de Sant Quirze de Colera. Es pot passejar a peu per tota la vall i visitar les imposants ruïnes de Sant Quirze de Colera i l'església de Santa Maria de Colera.
És un monestir benedictí on concurreixen dues construccions monàstiques diferents, l'antiga església de Sant Quirze de Colera dels segles IX-X i l'església nova dels segles X-XI.
Actualment el monestir es troba en estat ruinós ja que no s'ha cuidat gaire. Per tant urgeix la restauració d'aquest conjunt monacal i les obres necessàries per al manteniment de la seva estructura i dependències.
Si encara tenim temps i, no estem cansats de caminar, agafarem la carretera de Rabós en direcció a Espolla, que és on hi ha el punt d'informació de la serra de l'Albera i podem aprofitar per veure alguns dels monuments megalítics que hi ha escampats per l'entorn.
Només el paisatge ja val la pena, disfrutarem trobant els dòlmens de la Cabana i Arqueta, que és un dels més grans de l'Albera, de la Font del Roure, d'Arreganyats i del Barranc - amb una llosa de coberta amb gravats insculpits-, el menhir de Castellar o la necròpolis hallstàttica dels Vilars.
Dolmen de la Font del Roure a Espolla
Com a curiositat només dir que encara queden monuments megalítics per a descobrir ja que l'extensió de la serra és bastant considerable i no tots estan documentats. A més a més s'ofereix una petita recompensa a qui aporti un nou monument megalític sense documentar.
Així haurem arribat a la fi d'aquesta jornada però l'excursió de la serra de l'Albera encara no està acabada.
Dia 2
A Capmany es pot accedir de dues maneres, bé seguint la carretera de l'anterior itinerari Garriguella, Rabós d'Empordà, Espolla iSant Climent de Sescebes o bé agafant la N-II direcció La Jonquera i França on trobarem la cruïlla a mà dreta, cap a Capmany i Sant Climent. Tot va en funció d'on estiguem allotjats.
Sant Climent és un poble no gaire gran però té la particularitat de tenir instal.lat en el seu terme municipal la base militar que rep el mateix nom del poble. Això però, no ens distreurà dels paisatges que anirem trobant. Entre roques i vegetació s'amaguen el notable dolmen de la Gutina i el menhir de la Murtra o Pedra Gentil.
Sant Climent és també un poble força conegut gràcies als seus vins i la seva cooperativa, així doncs no ens sorprendrà trobar per totes aquestes rutes camps i camps cultivats de vinyes.
Des d'aquí ens dirigirem cap a Capmany que és d'on parteix el camí per visitar els Estanys de la Jonquera.
Aquesta és una zona de 30 ha de petits estanys i basses a l'extrem meridional del terme de la Jonquera, a tocar els de Cantallops i Capmany. L'Estany Gros (3'5ha) és l'únic que té aigua tot l'any, mentre que els altres -Estany Petit, Estany de Baix, Estany de Terra Negra, Estany d'en Figa i els Ullastres- poden eixugar-se en estius secs i calorosos. En èpoques de migració molts ocells hi troben repòs i aliment, especialment els que han de travessar la serralada pirinenca en direcció nord quan bufa la tramuntana. La presència d'una massa estable d'aigua afavoreix la reproducció de molts amfibis. Aquesta zona és inclosa en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN).
Com que haurem passejat bastant i ens haurà entrat gana és un bon moment per escollir un restaurant a Cantallops que ens vindrà de camí per fer la visita del Castell de Requesens.
A la tarda anirem al castell de Requesens. Per arribar-hi prendrem una pista forestal de 6 km que ens porta al veïnat, al santuari i al castell. Es poden seguir a peu diversos itineraris pels boscos d'aquesta zona del paratge. El castell de Requesens es troba al sud del Puig Neulós, fou reformat a la fi del s. XIX a la manera fantasiosa pròpia de l'anomenat romanticisme arquitectònic que havia posat en voga a França Viollet-le-Duc; prop seu hi ha el santuari de Santa Maria de Requesens (s.XVIII), centre de devoció popular.
El castell es visita individualment, sense guia, i té un preu simbòlic de 200 pessetes.
Des d'aquí es domina una vista esplèndida de la serra de l'Albera i de l'Alt Empordà.
I així haurem donat fi a una altra complerta jornada.
RUTA 5: Cap a la muntanya
Aquesta vegada ens endinsem cap a la part de l'Alt Empordà que està més a prop de la Garrotxa. Començarem per visitar Terrades i el Santuari de la Mare de Déu de la Salut. Aquí hi solen venir els habitants de Figueres en peregrinació en èpoques determinades. És un bon lloc per preparar dinars a l'aire lliure ja que hi ha totes les facilitats necessàries (taules, bancs, fonts, barbacoes...). Al poble de Terrades també s'hi pot fer una passejada, és un poble típic de l'Empordà amb els seus ponts de pedra i la seva església romànica.
D' aquí estant val la pena pujar al Santuari de Santa Magdalena, tot passejant durant uns 45 minuts, des d'allà es divisa la part del Pantà de Boadella i els pobles del voltant.
Si no tenim ganes d'anar de picnic, a la Salut hi trobem un restaurant on preparen plats típics de la comarca.
A la tarda ens arribarem a Sant Llorenç de la Muga i Albanyà. Ambdós pobles són molt tranquils i encantadors.
El recinte medieval emmurallat de Sant Llorenç data del segle XIV -XV, és ple de punts d'interès com les antigues torres de vigilància, l'església, i els seus carrers molt ben conservats. El riu Muga passa pel costat mateix del poble i és un lloc molt agradable per passejar o per pescar. A més a més les seves magnífiques gorgues ens permetran prendre un bany a les èpoques de l'any més caluroses; també podrem gaudir de les moltes i fresques fonts del seu entorn.
D'Albanyà cal ressaltar l'antiga porta de la muralla i la primitiva església dels segles X-XI. També hi té protagonisme el riu Muga que neix dins el terme municipal d'Albanyà. Les seves aigües fresques i cristal.lines conviden a capbussar-s'hi, a més, durant el seu recorregut s'hi troben racons idíl.lics.
El principal objectiu és gaudir de la natura, de les ermites que hi ha per tot el terme municipal i de la gastronomia a qualsevol època de l'any. Però, sobretot durant l'estiu, és genial endinsar-se per aquestes contrades buscant la frescor dels boscos i de l'aigua fluvial que baixa neta i clara.
Ruta 6: Als límits de l'Alt Empordà
Dia 1
De l'Alt Empordà ho hem recorregut gairebé tot però, ara, ens tornarem a endinsar en els boscos propers a la muntanya de Bassegoda.
Començarem per Darnius, a tocar el pantà de Boadella. Aquí s'hi pot venir a passar fins i tot un dia sencer ja que l'entorn ho val. El pantà és un centre d'excursions i d'esports nàutics encara que no es va construir amb aquesta intenció.
A uns 4 quilòmetres al SE de Darnius apareix el castell de Mont-roig dalt d'unt turó punxegut. Durant la Guerra Gran i degut a la seva situació, en el camí entre França i Espanya, va ser destruït i ara en queden les ruïnes. És, però, un bon lloc per pujar-hi, recordar la història i observar un esplèndid paisatge.
I d'un castell passem a una ermita. A la carretera de Darnius a Maçanet de Cabrenys hi ha el trencant que ens porta a la capella de Sant Esteve del Llop, s'hi accedeix fàcilment en cotxe normal. És d'origen romànic.
Ja que som en una comarca plena de dòlmens i menhirs no podem passar de llarg el dolmen de les Caneres, el trobarem seguint la pista que és just al costat contrari que la de Sant Llop. Cal fer un parell de quilòmetres. Deixem el mas del Puig a la dreta i en uns prats hi ha el dolmen.
Després de passejar per aquests prats tornarem a prendre el camí cap a Maçanet on s'hi arriba a través d'una carretera estreta però tranquil.la i ombrejada. A Maçanet tenim llocs d'interès com l'església romànica amb capella del s. XVII i la capella de la Mare de Déu de les Salines, situada a 1100 m d'altitud, en un marc inigualable i amb un gran domini de l'Empordà, Vallespir i Rosselló.
Degut a la gran densitat de muntanya, al llarg de la tardor, es poden trobar tota classe de bolets, castanyes i durant el temps de caça es disposa d'un vedat privat. També, pels aficionats a la pesca, a les aigües del seu riu hi ha truites, barbs, bagres i anguiles.
Ens podem quedar a dinar a Maçanet en un dels seus restaurants, o bé, si hem portat dinar, dinar sota l'ombra dels arbres.
Havent dinat deixarem enrera Maçanet i ens dirigirem a Tapis, l'últim poble abans de la frontera francesa.
Tapis és un poble senzill i peculiar. S'hi poden fer excursions i fins i tot passar a la part de França per una carretera feta recentment. Des d'allà el paisatge és sorprenent.
Dia 2
Partint un altre cop de Darnius podem accedir a Agullana i així completar les rutes de muntanya. Agullana és actualment un poble tranquil malgrat que durant el segle XVIII va ser pionera en la indústria del suro. Està ben preparat pel que fa a serveis públics ja que a part dels habitants s'hi afegeixen els visitants que venen de cap de setmana i de vacances. Podrem disfrutar passejant pel poble, ja que no és tan típic com la resta de poblacions pel fet que observem l'existència de diversos edificis nobles de principis de segle que, barrejats amb el temple parroquial de Santa Maria d'estil romànic, fan d'Agullana un indret molt peculiar.
Ja des d'aquí ens dirigirem a la Vajol, que és un poble petit, amb molt pocs habitants, ideal per carregar piles. No és un poble molt antic, l'església, per exemple, està construida en estil romànic tardà. La Vajol és coneguda perquè era per on passaven les rutes dels polítics exiliats, que durant la Guerra Civil, havien de fugir a França. Encara es poden veure les mines de talc, que n'hi havia per tota la muntanya.
Per la Vajol també es puja al Santuari de les Salines i potser se'ns farà més curt. És un camí molt bonic que comença a la carretera que puja al coll de Manrella, gairebé a la mateixa sortida del poble. Passarem ben a prop del castell de Cabrera, una fortificació situada dalt d'un penyal rocós, que data del s. XI. Sota del Santuari trobarem una font que raja neta i fresca. Podem dinar al restaurant del Santuari si és temporada d'estiu. Si no, podem optar per menjar a l'aire lliure o als restaurants de la Vajol o Agullana.
Agullana
La Vajol
RUTA 7: La Ruta del Vi
És difícil confeccionar una ruta del vi que no resulti gaire atapeïda, ja que molts dels pobles de l'Alt Empordà disposen de cooperativa pròpia i elaboren uns vins i caves molt gustosos i amb denominació d'origen.
Una bona oportunitat per degustar aquests vins és la Mostra del Vi de l'Alt Empordà. Es cel.lebra als volts de l'onze de setembre a la Rambla de Figueres i té una durada de tres dies.
Donarem el detall de les cooperatives de cada poble però aprofitarem per crear una petita ruta ja que d'aquesta manera tindrem la ocasió de visitar el Castell de Peralada.
Peralada és una vila medieval i actualment de renom degut al Casino que té la seu al Castell, d'estil gòtic, de Peralada. El Castell mateix ens brinda la ocasió de visitar tres peculiars museus:
Aquestes visites són guiades i duren aproximadament una hora, val la pena realitzar-les. Seguidament s'ofereix una degustació de cava.
Després podrem passejar pels carrerons de pedra del poble i tindrem la sensació que ens trobem a una a altra època.
A Mollet podem anar a visitar la Cooperativa del vi i a més degustar altres productes típics de la regió.
Si ens volem quedar a dinar a Mollet:
Si pel contrari volem tornar a Peralada:
CELLERS
Si vulguéssim ampliar la nostra ruta, a continuació detallem cellers on s'ofereix la degustació i /o la venda de vi als particulars. En alguns llocs es ven també oli d'oliva i productes d'artesania local.
Població | Nom | Adreça | Telèfon |
Capmany | Pere Guardiola, S.L. 17750 | Centre, 1 | 972 549 096 |
Capmany | Oliveda | Roca, 3 | 972 549 012 |
Capmany | Celler Santa Maria | Plaça Major, 6 | 972 54 90 22 |
Espolla | Celler Cooperatiu d'Espolla | Cra la Jonquera, 33 | 972 563 049 |
Garriguella | Bodegues Trobat | Castelló, 5 | 972 530 092 |
Garriguella | Cooperativa agrícola Garriguella | Cra de Roses, s/n | 972 530 002 |
Garriguella | Xavier Maset Isach | Figueres, 2 | 972 530 096 |
Masarac | Cooperativa agrícola Masarac | Barri Priorat s/n | |
Mollet de Peralada | Comercial Vinícola del Nordest S.A. | Espolla, 9 | 972 563 150 |
Pau | Cooperativa agrícola de Pau | Cra Roses, s/n | 972 530 140 |
Peralada | Cavas del Castell de Peralada S.A. | Plaça del Carme, 1 | 972 538 011 |
Pont de Molins | Cooperativa agrícola Ricardell | Cra N-II la Masia km 768 | 972 529 219 |
Rabós d'Empordà | Cooperativa agrícola Sant Julià | Cra Roses s/n | 972 563 426 |
Sant Climent Sescebes | Cooperativa agrícola Sant Climent | Cra d'Espolla s/n | 972 563 370 |
Sant Climent Sescebes | Martí Fabra Carreras | Barri de Vic, 26 | 972 563 011 |
Vilajuïga | Cooperativa vinícola Alt Empordà | Cra de Roses, 3 | 972 530 043 |
Vilamaniscle | Cooperativa agrícola Vilamaniscle | Lluís Pagés, 7 | 972 530 519 |
Vilarnadal | Albert Fita i Alegre | Celler Mas Fita | 972 502 041 |
**Si abans de consultar les rutes no hem triat l'allotjament, existeix la possibilitat a quasi tots els pobles que hem citat de quedar-se a dormir. Abunden les Residències-Cases de Pagès, per fer turisme rural.
Index de visites recomanades |