Indrets de visita obligada INDRETS DE VISITA "OBLIGADA"

DALÍ (FIGUERES I CADAQUÉS)

Dalí

D alí va néixer a Figueres, al carrer Monturiol. Per aquest motiu la seva principal obra és el Teatre-Museu. El museu Dalí està enclavat a l'antic edifici del teatre de la ciutat de Figueres, obra de l'arquitecte Roca i Bros. Va ser construït entre 1849 i 1850 però va ser cremat per un soldat despistat a la fi de la guerra civil espanyola, el 1939.

El 1961, Ramon Guardiola, en aquell moment alcalde de Figueres, va proposar a Dalí fer un museu dedicat a la seva obra. El pintor sense dubtar-ho va escollir com a seu el que quedava de teatre. S'inaugurà oficialment el 1974.

Al museu s'hi poden admirar obres de les primeres experiències artístiques del pintor (impressionisme, cubisme...), i les seves creacions dins el surrealisme, obres realitzades per ser exposades de forma permanent al museu ( des de pintures i escultures fins a complexes instal.lacions monumentals). S'hi diferencien dues zones:

Aquesta és la casa que Dalí tenia a Portlligat, antic refugi de pescadors. En el taller d'aquesta casa pintà la majoria de les seves grans obres. La casa conserva mobles i decoració. El signe més emblemàtic són, però, uns ous de grans dimensions col.locats al teulat, que va repetir després en el remodelatge de la Torre Galatea a Figueres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RUÏNES D'EMPÚRIES

Les Ruïnes d'Empúries estan situades a Sant Martí d'Empúries, a tocar la vila marinera de l'Escala. És l'únic lloc on es concentren alhora una  ciutat i una factoria gregues, un poblat dels indigetes i una ciutat romana.

L'any 218 a.C. arribaren els romans imposant-se per la força. Van instal.lar un campament militar que després es convertiria en ciutat, a l'any 100 a. C. , les restes de la qual són les que avui podem visitar.

L'espigó del port és una de les obres d'enginyeria més monumentals de l'antiguitat a la península Ibèrica. El recinte global de 40 ha, és el jaciment arqueològic més visitat de Catalunya. Per la seva condició de punt d'entrada dels grecs a la península, Empúries va ser el lloc designat per a rebre la flama olímpica dels JJOO de Barcelona l'any 1992.

Es pot visitar tot el recinte en aproximadament dues hores i descobrir com eren les seves cases, els seus temples, mercats i botigues.

 

ELS AIGUAMOLLS DE L'EMPORDÀ

Ocupaven antigament quasi tota la plana de la badia de Roses i del baix Ter. Aquesta extensa àrea marjalenca va anar desapareixent degut sobretot a l'expansió agrícola (camps d'arrós) i a la ramadera (closes).

Els aiguamolls de l'Empordà són els segons en importància a Catalunya, després del Delta de l'Ebre. Els aiguamolls tenen gran interès biològic però també paisatgístic, cultural i, fins i tot, econòmic.

Els aiguamolls disposen de serveis varis com centre d'informació, centre de documentació i un Museu d'Història Natural dels Aiguamolls.

És una excursió molt agradable de fer i es poden descobrir gran varietat d'espècies animals i una rica vegetació, gràcies als contrastos derivats de la proximitat del mar. Hi ha un munt de possibilitats i rutes que s'ofereixen per tal de passar un dia inoblidable.

 

CAP DE CREUS/ PORTLLIGAT/ SANT PERE DE RODES

El Parlament de Catalunya aprovà la Llei 4/98 de 12 de març, de protecció del Cap de Creus creant així el primer parc natural marítimo-terrestre del país. La península del Cap té una constitució geológica molt particular amb color fosc degut als materials metamòrfics anomenats esquists. La costa, abrupta i retallada, resulta de gran valor paisatgístic i turístic.

També destaquen la fauna i les espècies botàniques.

El Patrimoni cultural també és important amb monuments megalítics, restes de castells i per últim però no menys important el monestir romànic de Sant Pere de Rodes. Aquest està situat a poca distància del Port de la Selva i és el monestir romànic més antic de Catalunya.

La gestió del parc natural ha de lligar preservació de l'espai i manteniment del sector turístic juntament amb les activitats tradicionals de la pesca i l'agricultura.

Són també d'alt interès alguns nuclis urbans com: Llançà, Roses el Port de la Selva, la Selva de Mar i Cadaqués. Aquest últim fou donat a conéixer pel pintor Salvador Dalí i, a més, actualment, casa seva, a Portlligat (Cadaqués) forma part del triangle dalinià.

 

PERALADA

Situada a la plana del nord de Figueres, va ser capital del pagus i comtat de Peralada, posteriorment dels poderosos vescomtes de Rocabertí, que hi bastiren l'imposant castell que (reformat a finals del segle XIX) ha arribat fins avui convertit en el Casino de Peralada. De l'època medieval resten el claustre romànic del convent de Sant Domènec i l'antic convent del Carme, gòtic, seu dels Museus del vidre i la ceràmica, del vi i de la Biblioteca instal.lats per Miquel Mateu. També pàtria del gran cronista Ramon Muntaner. S'hi troben vins i caves de gran prestigi.

 

VILABERTRAN

El poble de Vilabertran es troba en la cruïlla d'importants vies, la que anava al Rosselló pel coll de Panissars, una altra que baixava del Rosselló pels colls de la Maçana i de Banyuls de la Marenda, i una tercera que anava de la del coll de Panissars cap a Roses. Les primeres notícies del lloc apareixen en un diploma del rei Lotari (954- 986) en el qual es fa referència a un petit hàbitat, amb la seva església dedicada a Santa Maria.

El conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran constitueix sens dubte un dels millors exemples conservats a Catalunya de l'arquitectura de les canòniques regulars medievals. Representa un estadi molt clar del canvi de les formes constructives entre els segles XI i XII.

El nucli bàsic, i original, de la canònica s'organitza al voltant d'un claustre, de planta trapezoïdal, lleugerament irregular, al nord del qual s'hi situa l'església.

A Vilabertran es celebra la Schubertíada, el festival de música clàssica, que té lloc cada any als volts del mes de setembre.

 

CIUTADELLA DE ROSES

Al sud-est de l'escarpada península del Cap de Creus i presidint l'ampli golf de Roses, la vila és un excel.lent port natural aprofitat des de l'antiguitat, i la flota de pesca és la més important de la costa del nord de Catalunya. La Ciutadella de Roses, de planta estrellada (segle XVI), envolta les restes de l'antic monestir benedictí i de la basílica de Santa Maria de Roses. Les modernes excavacions arqueològiques hi han confirmat la presència de la colònia grega de Rhode al segle V aC.

 

CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Catedral de Castelló d'Empúries Situat prop de la desembocadura de la Muga, al golf de Roses, fou capital del comtat d'Empúries. La magnífica església de Santa Maria (gòtica amb campanar romànic) és la segona catedral de la província, siguent la primera la catedral de Girona. S'hi conserven interessants edificis com la Casa de la Vila, l'antiga Llotja de Mar, la Casa Gran, antics convents, restes de muralles i el Pont Vell. A la zona d'aiguamolls costaners hi ha la gran urbanització d'Empúriabrava, amb canals per a la navegació, un petit aeroport i un port esportiu.

 

 

 

 

 

 

LA SERRA DE L'ALBERA I SANT QUIRZE DE COLERA

La serra de l'Albera és el tram que rep un dels trams més orientals dels Pirineus, des del coll Pertús fins a la mar. Forma un paisatge del típicament mediterrani.

Separa les planes de l'Empordà i del Rosselló i des del 1659 forma part de la línia fronterera franco-espanyola. Té uns 25 km de llargada.

Té una superfície de 3428 ha, separat en 2 sectors: el de Requesens-Bauliga i el de Sant Quirze-Balmeta.

A part de l'interès natural i animal, l'Albera guarda importants mostres megalítiques i un ric patrimoni d'art romànic, de l'alta edat mitjana. S'ofereix documentació al visitant als diferents centres d'informació turística i al centre propi del Parc Natural que és situat a Espolla.

Fagedes, rouredes i fauna herpetològica com la tortuga mediterrània que posseeix la seva pròpia reserva ubicada al terme municipal de Garriguella, troben refugi en aquest espai.

 

Sat Quirze de ColeraA Sant Quirze de Colera s'hi pot accedir a partir del poble de Vilamaniscle seguint el traçat del GR11 o bé per la carretera que surt de Rabós d'Empordà. Fou fundat cap a les darreries del s. VIII. Al s. X rebé dotacions dels comtes d'Empúries-Rosselló. La basílica té tres naus, transsepte i tres absis semicirculars. S'hi aprecien sectors de construcció del s. XI amb decoració llombarda. També es poden observar construccions d'èpoques més tardanes que pertanyen a les estances i dependències de la comunitat monàstica, així com restes de fortificacions.

 

 

ALBANYÀ I SANT LLORENÇ DE LA MUGA

Aquests pobles es caracteritzen pel seu paisatge de bosc, els seus camins forestals d'accés a nombrosos masos i ermites romàniques, la cuina dels seus restaurants típics i la seva tranqui.litat lluny de les zones turístiques habituals. Pertanyen a la zona de Salines-Bassegoda. A Albanyà trobem l'accès per anar als antics pobles de Llorona i Bassegoda. A Sant Llorenç de la Muga podem visitar diverses esglésies romàniques. També és possible trobar restes de monuments megalítics. Tota aquesta barreja d'antigues civilitzacions fan que els pobles de l'Alt Empordà tinguin un encant molt especial.

Index de visites recomandes Index de visites recomanades