La Gastronomia LA GASTRONOMIA

 

 

 

Empordà, ve d'Empòrion, l'actual Empúries i antic establiment comercial greco-romà. Per aquí ens va entrar de ple, a través de Grècia i Roma, la futura vocació agrícola-alimentària de Catalunya, basada en l'anomenada "trilogia mediterrània" del blat, la vinya i l'olivera. L'oli, que és excel.lent, encara es produeix artesanalment, el pa de l'Empordà, que és molt bo, va ser immortalitzat per Salvador Dalí i pel que fa als vins, gaudeixen d'una estimada Denominació d'Origen (Empordà-Costa Brava).

També els antics van deixar, com ho demostren les excavacions arqueològiques (Roses, Empúries, etc...), l'art insuperable de salar el peix, concretat en les preuadíssimes anxoves amb Denominació de Qualitat de l'Escala, també elaborades, casolanament, a Cadaqués i Roses.

Aquesta comarca, capitalitzada per Figueres, la ciutat de la Tramuntana i de Salvador Dalí, reuneix d'una forma sorprenent dos paisatges alhora contraposats i agermanats, el mar i la muntanya.

La cuina d'aquesta comarca s'aprofita tant dels productes de muntanya o de terra endins- el xai de llet, la caça major, ànecs i oques- com dels del mar. Conseqüentment, la cuina de l'Empordà, a través de combinacions dites Mar i Muntanya, sap unir ambdós mons amb imaginació, així que no és d'estranyar que la gastronomia més famosa de Catalunya tingui en aquesta zona el seu punt de referència.

Index