Els pobles DARNIUS Index

S'hi va per la N-II en direcció a França; trencant assenyalat a mà esquerra, és la carretera que també porta a Maçanet de Cabrenys. També s'hi pot anar, per carreteres comarcal, des de Terrades, Biure i Agullana.

Darnius un poble amb més de 1000 anys d'història va viure igual que Agullana l'època bona del suro. Però alguns propietaris de boscos que van iniciar a Darnius la fabricació de taps de suro es van traslladar després al Baix Empordà.

El poble de Darnius havia estat emmurallat i encara s'endevina aquest passat en alguns murs a l'entorn de l'església parroquial, un edifici del romànic tardà, molt ben conservat, dedicat a Santa Maria.

Més tard, el pantà de Boadella va transformar la vida del poble. Xalets, cases restaurades per a segones residències i el club nàutic van portar a Darnius un turisme inpensable abans que les aigües cobrissin una part del terme.

Actualment, el pantà de Boadella és un centre d'excursions i d'esports nàutics, encara que no es va construir amb aquesta intenció.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
C/ Major, 3 C.P. 17722
Telèfon i Fax 972 53 50 15
 
Què visitar?
El pantà de Boadella
Església parroquial de Santa Maria, romànica del s. XII-XIII
A 4km de la vila, restes del castell de Mont-Roig
Ermita de Sant Esteve del Llop, a 3km de Darnius
 
Festes
Festa Major de la Mare de Déu d'agos el 15 d'agost
Aplec de Sant Esteve del Llop l'1 de setembre

 

Els pobles L'ESCALA Index

L'Escala

S'hi va, des de Figueres, per la carretera de la Bisbal, fins a Viladamat i trencant a mà esquerra. També des d'Orriols, Torroella de Montgrí o Sant Pere Pescador per l'Armentera.

Vila marinera en privilegiada situació al sud del golf de Roses i al bell mig d'innumerables platges i cales, ideal per a la pràctica de tot el que es relaciona amb la mar i el sol.

Un club nàutic, un important port pesquer, hotels, apartaments i càmpings de totes les categories i amb serveis molt acurats complementen la seva oferta.

Coneguda arreu per les seves anxoves és la porta d'entrada de l'extraordinari jaciment arqueològic d'Empúries, restes de la colònia grega d'Emporion i de la ciutat romana d'Emporiae.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
C/ Pintor Massanet, 34 -36
Telèfon 972 77 48 48 Fax 972 77 42 84
 
Oficina de turisme
Pl. Escoles, 1
Telèfon 972 77 06 03 Fax 972 77 33 85
 
Què visitar?
Església parroquial de Sant Pere d'estil barroco-renaixentista
Ruïnes d'Empúries, greco-romanes
Alfolí de la sal
La casa de Víctor Català
 
Festes
Festa Major el 1r cap de setmana de setembre

 

Els pobles ESPOLLA Index

Per anar-hi des dels pobles de Sant Climent, Rabós o Mollet d'Empordà.

Situat a la vessant meridional de la serra de l'Albera. El sector muntanyós és boscat, els conreus són de secà, hi ha vinya i farratge. Centre vinícola d'importància, hi ha una cooperativa vinícola. Hi ha fonts d'aigües ferruginoses i hom hi explota mines de ferro.

El poble va pertànyer al comtat d'Empúries. L'església parroquial (Sant Jaume), d'origen romànic, completament reformada el 1786, fou fundada pel monestir de Colera. El poble conserva restes del castell i un notable casal gòtic fortificat, dels segles XIV-XV, dit casa del Marquès de Camps.

Com a pobles agregats té Baussitges i els Vilars.

El terme conté gran quantitat de monuments megalítics (dòlmens) i una necròpolis hallstàtica als Vilars.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
C/ Amadeu Sodrià, 3 C.P. 17753
Telèfon i Fax 972 56 31 79
 
Què visitar?
Parc Natural de l'Albera
Monuments megalítics
 
Festes
Festa Major el cap de setmana de Sant Jaume

 

Els pobles FIGUERES Index

Figueres, capital de l'Alt Empordà, és una població ben comunicada i pròxima a la frontera francoespanyola. Coneguda mundialment pel Teatre-Museu Dalí, instal.lat a partir de 1968, és un dels museus més visitats del país. Altres punts d'interès que ofereix aquesta ciutat són el Museu de Joguets de Catalunya i el Museu de l'Empordà. A la part alta de Figueres s'alça el Castell de Sant Ferran que és una de les fortaleses militars del S. XVIII més grans d'Europa.

Des de fa temps hom ha atribuït a Figueres la categoria de vila comercial i gastronòmica ja que compta amb un gran nombre d'establiments i restaurants de qualitat.

Darrerament també al centre de la vila s'ha establert una zona de bars de nit de gran èxit festiu.

Durant l'any s'hi realitzen diverses fires i actes com la Mostra del Vi de l'Alt Empordà, la Fira del Joguet antic i de col.lecció i el Saló Nuvis, la més recent i de gran èxit.

Cal destacar la gran importància del turisme cultural i de congressos que poden ser juntament amb d'altres atractius els grans impulsors del turisme a Figueres.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Pl. de l'Ajuntament, 12 C.P. 17600
Telèfon 972 50 01 00 Fax 972 67 09 56
 
Oficina de turisme
Pl. del Sol, s/n
Telèfon 972 50 31 55 Fax 972 67 31 66
 
Què visitar?
Teatre-Museu Dalí
Museu de Joguets
Museu de l'Empordà
Castell de Sant Ferran
Església de Sant Pere
Edificis modernistes
 
Festes locals
Fires i festes de la Santa Creu la 1ª setmana de maig
Aplec de la sardana el 3r diumenge de maig
Revetlla de Sant Pere (Patró de la Vila) el 3r diumenge de maig
Festa del Joguet el 4t diumenge de maig
Fira del Vi la 1ª quinzena de setembre
Saló Nuvis la 1ª quinzena de novembre
Fira del Brocanter el 1r diumenge de cada mes

 

Els pobles GARRIGUELLA Index

S'hi va des de Figueres, per la carretera de Llançà i Portbou, també des de Peralada, Vilajuïga i Rabós.

El poble de Garriguella està situat a mig camí entre Figueres i LLançà en plena Serra de l'Albera. Hi ha un ric patrimoni d'art romànic, l'estil propi de l'alta edat mitjana, època en què es consolidà el poblament del sector.

Majoritàriament el poble viu dels conreus i la vinya. De fet molts dels pobles d'aquestes contrades tenen cooperativa pròpia, on s'hi fan degustacions, i els seus vins són molt apreciats.

A Garriguella trobem també el Centre de reproducció de les Tortugues de l'Albera, situat al Santuari del Camp, l'objectiu és la cria en captivitat per tal de reduir la mortalitat juvenil que es dona a la natura, i, així disposar d'un nombre important d'aquests animals per tal d'alliberar-los i potenciar les poblacions naturals.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Sant Ferran, 1 C.P. 17780
Telèfon 972 53 00 93 Fax 972 53 01 00
 
Què visitar?
Centre de Reproducció de les Tortugues
Església parroquial de Sta Eulàlia dels segles XVIII-XIX
 
Festes
Festa Major el 20 d'agost

 

Els pobles LA JONQUERA Index

Últim poble empordanès abans d'endinsar-nos en territori francès pel coll del Pertús.

L'extens terme de la Jonquera, antiga capital del Vescomtat de Rocabertí, de 57 km2 està format per dos sectors ben diferenciats. A ponent, el que pertany a la conca del riu Llobregat d'Empordà, on hi trobem el nucli urbà de la vila, el barri d'El Portús i els veinats de Canadal i Sant Julià dels Tords. A llevant el que pertany a l'alta conca del riu Anyet, on s'hi troba el veinat i Castell de Requesens. Tota aquesta geografia és formada majoritàriament per boscos de suros i alzines, i a les parts culminants per castanyedes, rouredes i fagedes. Les poques zones de conrreu es troben a tot vol de les més de 50 masies escampades pel terme, avui quasi totes deshabitades.

L'explotació forestal i ramadera, les petites indústries de fabricació de taps de suro, i posteriorment, l'activitat duanera i comercial, han estat els eixos principals del desenvolupament econòmic d'aquesta vil.la de poc més de 2500 habitants.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Pl. de l'Ajuntament, 3 C.P. 17700
Telèfon 972 55 40 05 Fax 972 55 41 93
 
Oficina de turisme
Porta Catalana. Area de Servei Autopista A-7
Telèfon 972 55 46 42
 
Què visitar?
Església parroquial de Santa Maria d'estil gòtic del s. XVIII
Santuari de la Mare de Déu de Requesens
Ermita de Santa Llúcia, antiga parròquia del s. XVI de Sant Miquel de Solans
Dòlmens i Menhirs
 
Festes
Festa Major el 8 de setembre

 

Els pobles LLADÓ Index

Per anar-hi per la carrretera de Figueres a Olot, i després de Navata, trencant a mà dreta.

Situat a la vall alta del riu Manol. Els boscos d'alzines, pins i roures ocupen una bona part del territori. Els conreus principals, gairebé tots de secà, són els de cereals, d'oliveres i la vinya.

Hi ha estat tradicional la fabricació d'espardenyes i l'explotació del bosc. Hi ha una fàbrica de filatures. L'antiga església parroquial de Sant Feliu, conservava un notable retaule gòtic de Sant Tomàs, mostra primerenca d'influència italiana, actualment al Museu d'Art de Girona.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Plaça del Priorat, s/n C.P. 17745
Telèfon i Fax 972 56 51 01
 
Què visitar?
Església parroquial de Sant Feliu de Lladó d'estil barroc
Monestir de Santa Maria de Lladó d'estil romànic
 
Festes
Festa major l' 11 de juliol

 

Els pobles LLANÇÀ Index

Per anar-hi carretera de Figueres a Portbou o bé amb tren.

Situat prop de la costa té una interessant arquitectura tradicional i un modern barri marítim, el Port de Llançà i un port esportiu que és un animat centre turístic.

Antigament format per dos nuclis, el poble i el Port, encara que avui dia, a causa del fort creixement motivat pel turisme s'han unit pràcticament.

És agregat seu el petit nucli de Valleta, a 4km abans d'arribar a Llançà, venint de Figueres.

Disposa també de gran nombre de petites i tranquil.les cales. Ubicació avantatjosa, amb bones comunicacions per ferrocarril i carretera. Aquestes condicions han contribuït a convertir Llançà en un lloc preferit per a unes agradables vacances.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Av. Europa, 37 C.P. 17490
Telèfon 972 38 01 81 Fax 972 38 12 58
 
Oficina de turisme
Av. Europa, 37
Telèfon 972 38 08 55 Fax 972 38 12 58
 
Què visitar?
Església parroquial de Sant Vicenç d'estil barroc
Sant Silvestre de Valleta
 
Festes
Festa Major el 22 de gener
Festa del Carme el 17 de juliol

 

Els pobles LLERS Index

Per anar-hi per la carretera de Figueres a Albanyà, pels Hostalets de Llers, des de la N-II, o bé des d'Avinyonet de Puigventós per les Garrigues.

Actualment hi ha dos pobles a Llers, el nou que trobem primer si arribem per la carretera que surt del centre de Figueres i que porta fins a Albanyà i el vell, amb les poques cases que van quedar dretes després de la guerra, algunes de les quals van ser reconstruïdes al llarg dels anys, i també amb algunes cases noves que s'hi han fet. Dos pobles ben separats, units per un mateix nom i un mateix municipi.

Va ser un poble amb molta història i un reconegut centre de la baronia. Del castell de Llers en depenien onze castells més.

Quan parlem de Llers pensem en les bruixes ja que aquesta població ha estat vinculada a una famosa llegenda que diu que en una nit d'hivern i enmig dels xiulets de la tramuntana conviden a les bruixes a sortir dels seus amagatalls a les dotze en punt de la mitjanit i crear el pànic.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
C/ Nou, 1 C.P. 17730
Telèfon 972 52 80 20 Fax 972 52 84 60
 
Què visitar?
Església de Sant Quirze d'Olmells d'estil preromànic
Ruïnes del Castell de Llers
Església parroquial de Sant Julià
 
Festes
Festa Major el 8 i 9 de gener
Index