< TURISCAT: Alt Empordà
Els pobles AGULLANA Index

Per anar-hi cal trencar a mà esquerra, abans d'arribar al poble de la Jonquera per la N-II. També s'hi pot anar per la carretera de Darnius, desviació a mà dreta abans del pont de Palau. Agullana forma part de les poblacions de les comarques gironines que desde mitjans segle XVIII es van dedicar a la fabricació del tap de suro. Els boscos de tot aquest indret són plens d'alzines sureres. Els empresaris feien diners amb el suro i els treballadors també. El poble es va renovar i el nombre d'habitants va créixer ràpidament. El 1913 hi havia 40 fàbriques de suro on hi treballaven al voltant de 600 persones. La crisi de la indústria surera i la separació de la duana, el 1993, ha fet disminuir el nombre d'habitants d'aquesta població que en aquest moment és formada per gent gran.

La tranquil.litat del poble ha afavorit que gent de fora hi passi el cap de setmana i les vacances. Agullana disposa de bons serveis públics.

Ara, Agullana, és un poble rural, amb poquíssima indústria, que llueix encara una església romànica de gran valor i diversos edificis nobles.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
C/Lluís Gomis, 2 C.P.17707
Tel. 972 53 52 06 / Fax 972 53 50 86
 
Què visitar?
Església parroquial de Santa Maria d'estil romànic s. XII-XIII
L'ermita de Sant Eugènia s. XVII
 
Festes
Festa major de Sta Maria el 15 d'agost
Aplec de l'ermita de Sta Eugènia el Dilluns de Pàsqua

 

Els pobles ALBANYÀ Index

Per anar-hi agafarem la carretera des de Figueres passant per Llers, Terrades i Sant LLorenç de la Muga. O bé des d'Avinyonet per Cistella i Terrades. El municipi d'Albanyà està situat al cor de la vall de la Muga. És un poble petit i encantador de 128 habitants i amb un extens terme municipal, 93.034 km2 plens d'art i de cultura tradicional. Comparteix amb la Garrotxa el puig de Bassegoda i la Mare de Déu del Mont, que complementa la vista panoràmica del Canigó Pirinenc. La Mediterrània queda a uns 50 km. És un lloc perfecte per gaudir del constant contacte amb la natura. El terme municipal és molt ric en construccions d'estil pre-romànic i romànic. Cal resaltar l'antiga porta de la muralla, del segles X -XI i els casals i les masies fortificades.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Cra de Figueres, 17 C.P. 17733
Tel. 972 56 91 90
 
Què visitar?
Mare de Déu del Mont d'estil romànic
Sant Llorenç de Sous d'estil romànic
Església parroquial de Sant Pere romànica s. X-XI-XII
Església del monestir
 
Festes
Festa Major l'últim diumenge de juny

 

Els pobles BÀSCARA Index

Per anar-hi per la N-II entre Figueres i Girona, també des d'Esponellà o Vilaür.

Situat als contraforts de la serra que separa la conca del Fluvià de la del Ter. El terme és drenat pel Fluvià i per la riera Cinyana. Hi ha una zona de superfície forestal (pinedes i alzines sureres) explotades econòmicament, i els conreus principals són de secà: cereals, farratges (alfals) i blat de moro.

La vila és emplaçada a la riba dreta del Fluvià, prop de la carretera de França.

Hi ha restes de la torre de la Presó de l'antic castell espiscopal. L'església parroquial dedicada a Sant Iscle i a Santa Victòria, només conserva algunes parets de l'antiga fàbrica. Dins el terme hi ha els pobles de Calabuig i d'Orriols i l'antic lloc romà de Cinyana.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Pl. Major, 9 C. P. 17483
Tel. i Fax 972 56 00 07
 
Què visitar?
L'Església parroquial de Sant Iscle s. XVIII-XIX
Restes de l'antic castell de Calabuig
 
Festes
Festa Major el 17 - 18 de novembre

 

Els pobles BOADELLA D'EMPORDÀ Index

Per anar-hi per: Pont de Molins, passant per les Escaules o també des de Terrades, Biure o Darnius.

És el poble que dóna nom al pantà que proveeix d'aigua la capital de l'Alt Empordà, Figueres.

Ens movem en una zona antigament molt fortificada. I Boadella no n'és una excepció. Encara ara podem veure força ben conservat l'antic Castell-Palau del s. XV, que lògicament ha sofert modificacions al llarg dels segles. Conserva, amb tot, la seva dignitat. El poble es va construir entorn del castell i de l'església parroquial. Actualment el poble està format per cases de força interès històric, algunes destinades a segona residència.

A tocar Boadella trobem el petit però meravellós poble de Les Escaules. Passejant pels seus carrers i observant les cases endevinem perfectament la seva antiguitat i la seva gràcia. Havia estat més important que Boadella. Té la Muga als seus peus i dalt del puig, encara que està en ruïnes, el castell de Les Escaules.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
C/ Nou, 1 C.P. 17723
Tel. i Fax 972 56 92 11
 
Què visitar?
L'església parroquial s. XVI-XVII
El Castell de Boadella
Sant Martí de les Escaules
Pantà de Boadella
 
Festes
Festa Major de Santa Cecília el 22 de novembre
Festa Major de les Escaules l'onze de novembre
 
Els pobles CABANES Index

S'hi va per l'antiga carretera de Figueres a Portbou, abans de Vilabertran hi ha una desviació indicada que hi porta. També des de Pont de Molins, a la N-II, en direcció a la Jonquera, trencant a la dreta després de passar el pont de l'autopista.

Cabanes és un dels pobles de la plana, que malgrat la poca distància que el separa de Figueres, gaudeix d'un bucolisme envejable.

Cabanes està situat entre dos rius, la Muga i el LLobregat, cosa que comporta, per una banda, unes terres riques de regadiu, i per l'altra, el perill d'inundacions.

Si bé hi ha noticies des de molt antic, de l'església parroquial de Cabanes, l'edifici actual, dedicat a Sant Vicenç és del segle XVIII. A la mateixa plaça de l'església hi ha una capella dedicada a Sant Sebastià, actualment fora de culte, també del segle XVIII. Els vescomtes de Rocabertí eren propietaris del poble, on hi havia un castell al segle XIV, del qual només resta una mena de torre. no es veuen cases antigues, com passa a la majoria dels pobles d'aquesta banda, a causa de la gran inundació de 1421, que va arrasar cases i terres.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Pl. Ajuntament, 11 C.P. 17761
Tel. i Fax 972 50 59 73
 
Què visitar?
Església de Sant Feliu de Cadins d'estil romànic-gòtic s. XII-XIII
 
Festes
Festa Major de Sant Vicenç el 22 de gener
Festa Major de Sant Isidre el 15 de maig
 
Els pobles CADAQUÉS Index

Per anar-hi per Roses o Port de la Selva.

Cadaqués està situat a l'extrem de llevant de la península del Cap de Creus i al fons d'una badia sobre un sòl de llicorella grisenc que l'envolta, té una singular bellesa i personalitat. Atragué intel.lectuals i artistes des de la fi del s. XIX, com Picasso. Però fou Salvador Dalí qui li donà ja des dels anys 20 un prestigi internacional amb les grans figures del superrealisme (Éluard, Magritte, Duchamp, Man Ray, Buñuel, García Lorca). Des de la seva casa de Portlligat, als afores de la vila,després de 1940, continuà donant celebritat a la població. Té interès l'arquitectura popular de la vila antiga, dominada per l'església amb bellíssim retaule barroc de J. Moretó i P. Costa (s. XVIII), on es celebra anualment el Festival internacional de Música (cada any des de 1970). L'art d'avantguarda continua present a les galeries d'art i a les noves edificacions, mentre les tradicions populars -cuina, sardanes- es mantenen amb vitalitat.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Silvi Rahola, 2 C.P. 17488
Telèfon 972 25 82 00 Fax 972 25 80 74
 
Oficina de Turisme
C/Cotxe, 2
Telèfon 972 25 83 15 Fax 972 15 94 42
 
Què visitar?
Església parroquial de Santa Maria d'estil gòtic
Retaule de l'altar Major, la millor peça barroca de l'Alt Empordà
Museu d'Art
Museu Perrot Moore d'art gràfic
Casa-Museu Dalí a Portlligat
 
Festes
Festa Major el 2n cap de setmana de setembre
Festa Major de la Gastronomia el 18 de desembre
 
Els pobles CANTALLOPS Index

S'hi va per la N-II agafant un trencant a la dreta poc abans d'arribar a la Jonquera.

Situat als vessants meridionals de la serra de l'Albera, en una zona de transició vers la plana empordanesa constituïda per una gran superfície d'erosió. Comprèn la part alta de la riera de Torrelles. El sector nord del terme és ocupat per una gran zona forestal d'alzines sureres, explotades, pins, alzines i roures; hi ha també els pasturatges. Els principals conreus són els cereals, l'olivera i la vinya, amb algun petit sector d'hortalisses. Hi ha fonts d'aigüa sulfurosa. El poble es formà al voltant de l'antic castell de Cantallops, actualment en ruïnes. L'església parroquial és l'antiga capella del castell; Requesens en depèn eclesiàsticament. Dins el terme, on han estat trobades restes eneolítiques, hi ha l'antic monestir de Bell-lloc.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
C/Escoles, 12 C.P. 17 708
Telèfon 972 55 48 85Fax 972 55 48 34
 
Què visitar?
Església parroquial de Sant Esteve, romànica del s. XI-XIII
Castell de Requesens
 
Festes
Festa Major el 15 de maig
Altres festes 24-25 d'octubre
 
Els pobles CAMPMANY Index

 

S'hi va per la N-II direcció a França, després de passar el trencant de Maçanet de Cabrenys, agafem el desviament a la dreta.

Situat a la conca del Llobregat d'Empordà, als terraprims de la plana.

La zona forestal és ocupada principalment per suredes i pasturatges. El conreu principal és la vinya.

L'elaboració del vi és la principal activitat industrial; hi ha una cooperativa vinícola.

El poble és situat al voltant de l'antic castell de Capmany (s. XII), actualment enrunat; l'església parroquial de Santa Àgata, romànica (s. XII- XIII), era la capella del castell.

Han estat trobades restes prehistòriques (a més d'altres megàlits), un dolmen prop del mas de Quer a Afumats.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Pl. del Fort, 1 C.P. 17750
Telèfon 972 54 90 17 Fax 972 54 91 68
 
Què visitar?
Església de Santa Àgata d'estil romànic.
Balneari de la Mercè
 
Festes
Festa Major de 5-7 de febrer
 
Els pobles CASTELLÓ D'EMPÚRIES - EMPURIABRAVA Index

S'hi va per Figueres passant per Vilatenim i Vila-sacra, des de Roses, o per Vilanova de la Muga o Sant Pere Pescador.

Castelló d'Empúries, va tenir el seu màxim esplendor durant l'edat mitjana des de que en el s. XI els comtes d'Empúries van instal.lar-hi la seva residència i es va convertir en capital del comtat. D'aquesta època daten els edificis que es troben al nucli o al barri monumental que conserva el seu aspecte tradicional. En aquest nucli podem trobar algunes pervivències de l'urbanisme antic com places porxades, el carrer del Bordell, els barris artesans i el Call entre els carrers de Sant Pere més Baix i de les Peixateries Velles, que actualment només conserva el seu traçat urbanístic.

 

L'any 1967 es va construir Empúriabrava, la marina residencial més gran del món, situada a dos quilòmetres en línia recta de Castelló d'Empúries. Actualment és un dels enclaus turístics més extensos i originals del mediterrani. La seva originalitat radica en l'estructura urbanística, basada en una xarxa de canals navegables en forma de quadrícula que la travessen i que sumen més de 30 km de longitud. Avui en dia és una ciutat consolidada que disposa de tots els serveis propis d'una urbs de categoria internacional, amb aeroport propi i 5000 amarratges.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
Pl. Joc de la Pilota s/n CP. 17486
Telèfon 972 25 04 26 Fax 972 15 60 62
 
Oficina de turisme
Plaça dels Homes, s/n
Telèfon 972 15 62 33 Fax 972 45 06 00
Pompeu Fabra, Centre Cívic Empúriabrava
Telèfon 972 45 08 02 Fax 972 45 06 00
C/ Puigmal, 1 Urbanització Empúriabrava
Telèfon 972 45 00 88 Fax 972 45 10 95
 
Què visitar?
Catedral de Santa Maria d'estil gòtic
Llotja de Mar d'estil gòtic
La Casa Gran
Portal de la Gallarda i Muralla s.XIII-XIV
Convent de Sant Domènec
Convent de Santa Clara
Presó i Cúria
Pont Vell
 
Festes
Festes de la Verge Candelera el 2 de febrer
Diada del Carme el 16 de juliol
Festes patronals de Sant Llorenç el 10 d'agost
Aplec de Sant Joan dels Erms el 29 d'agost
Terra de Trobadors l'11 de setembre
 
Els pobles COLERA Index

Per anar-hi carretera de Figueres a Portbou, després de passar LLançà o bé amb tren.

Colera guarda encara l'encís típic del poble mariner format per uns atractius agrupaments de cases enblanquinades amb base d'una arquitectura popular. Per altra banda també hi trobem el seu port esportiu i mariner amb un bon passeig on les construccions modernes ofereixen tota classe de serveis.

La cala "Rovellada" és una platja petitona, un meravellós racó per gaudir de la tranquil.litat que es respira a tot l'entorn.

Al terme de Colera hi ha l'ermita de Sant Miquel de Colera, el poble de Molinàs, les restes del castell de Molinàs, els racons de Corbera, els paratges de Garbet, la platja de Las Azucenas, l'Illa, els Canons del Puig d'Esquer (on hi ha tres dòlmens), des d'on s'hi pot contemplar el poble de Colera tal com si fós un pessebre.

ADRECES D'INTERÈS

Ajuntament
C/ Labrun, 34 C.P. 17469
Telèfon 972 38 90 50 Fax 972 38 92 83
 
Oficina de turisme
C/Labrun, 34
Telèfon 972 38 90 50 Fax 972 38 92 83
 
Què visitar?
Sant Quirze de Colera, monestir benedictí d'estil romànic
L'ermita de Sant Miquel d'estil romànic
Dòlmens del Puig Desquers i el Pla dels Capellanas
 
Festes
Festa Major el 29 de setembre
Index